Чи відправлять на нуль тих, хто втратить статус обмежено придатного — пояснення юриста

Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо скасування статусу обмежено придатного в Україні. Протягом 9 місяців після підписання чоловіки мають пройти ВЛК і отримати новий статус. 

За якими критеріями будуть визначати придатність або непридатність до служби, пояснила юристка Надія Шуляк.

Втрата статусу обмежено придатного

В Україні діє положення (Наказ МОУ від 14.08.2008  № 402) щодо розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби. Рішення ВЛК щодо статусу громадянина приймається саме на підставі нього.

“На цей момент законопроєкт не передбачає внесення змін до Наказу №402. Тому виникає проблема із визначення ступеню придатності, і як це буде визначатися у майбутньому — невідомо”, — сказала юристка.

Додамо, що законопроєкт передбачає, що військово-лікарські комісії більше не мають права писати у висновку про обмежену придатність до служби.

“Це означає, що тепер ВЛК у ТЦК та СП повинні будуть визначати виключно повну придатність чи непридатність до проходження військової служби. Закон не передбачає та не описує ситуацію, що буде, якщо раніше обмежено придатна особа у подальшому буде визнана ВЛК придатним, та не встановлює, як стан здоров’я військовозобов’язаного впливатиме на службу та у яких військових формуваннях така особа виконуватиме військовий обов’язок”, — додала юристка.

Новий статус

Наразі формулювання закону таке, як і було раніше. Умовно, непридатний до десантно-штурмових військ може бути придатним до служби в частинах забезпечення.

“Тих змін, які будуть розроблені, попри те, що забереться статус обмежено придатний, недостатньо. Має бути проміжна категорія станів, які передбачатимуть службу в тилових частинах, частинах забезпечення тощо”, — сказала юристка.

Вона додала, що наразі людей, які мають обмежену придатність за чинними нормами закону, не відправляють на нульові позиції. Вони можуть проходити службу в розташуванні військових частин на певній відстані від лінії фронту, а на нульові позиції їх можуть відправити лише за добровільною згодою.

novyny.live