“Важко лізти на опору у бронежилеті”: енергетики Сумщини розповіли про свою роботу під час війни

Військові захищають нас на передовій, а енергетики рятують від темряви, яку несе нам росія. Світло, а з ним добро й турбота – так сприймають жителі прикордонних сіл роботу енергетиків Сумського РЕМ. Про те, як працюють в умовах повномасштабного вторгнення, працівники АТ “Сумиобленерго” розповідають у проєкті “Два роки війни” на телеканалі СТС.

Перед виїздом до кордону електромонтери вдягають на себе бронезахист.

Кожного разу, як готуємось до виїзду, спочатку ми вдягаємо бронежилети, сідаємо і їдемо. Робити дуже важко. На опору важко лазить, бо вони не легенькі, рухатись у них не дуже зручно, навантаження на спину, на живіт, на ноги, але це вимоги безпеки”, – розповідає електромонтер з експлуатації розподільних мереж IV групи Хотінської експлуатаційної бригади філії “Сумський РЕМ” АТ “Сумиобленерго” Григорій Костінов.

Про безпекову ситуацію у своєму рідному – теж прикордонному селі Григорію говорити боляче:

Лягаєш спати й не знаєш – прокинешся чи не ні… Дітей вивіз, жінку вивіз. А самі залишаємось, бо у мене батьки, робота. Ми на своїй землі, звісно, це моє. Куди я це все покину?..”

Пошкодження енергетичного обладнання по Сумській філії обходяться у мільйони гривень прямих збитків підприємству.

За період дії в Україні правового режиму воєнного стану з 24 лютого у нас зазнали пошкоджень 252 ЛЕП низької напруги, – це ті лінії, від яких отримуємо електроенергію ми як побутові споживачі, 89 ліній середньої напруги, а також 27 трансформаторних підстанцій”, – повідомив головний інженер філії “Сумський РЕМ” АТ “Сумиобленерго” Андрій Терлецький.

Восени й взимку 2022 року масовані ракетні удари росіян по енергетичних об’єктах Сумщини та всієї України спричиняли колосальний дефіцит електроенергії. Віялові відключення за графіками й аварійні – поза ними, стали реальністю для українців на кілька важких мІсяців.

Без електропостачання не працюють світлофори й ліфти в будинках, припиняється подача тепла й води. У надскладних ситуаціях професійні колективи енергетиків Сумщини зуміли максимально швидко розробити альтернативні схеми комутації генеруючих потужностей і відновлювали подачу електроенергії споживачам.

За інформацією Сумської ОВА, у 2023 році Сумщина зазнала близько 8 тисяч обстрілів з боку росії по своїй прикордонній території.

Ми майже на фронті працюємо. Замовляємо у наших донорів в якості гуманітарної допомоги і шоломи, і бронежилети, і тактичні медаптечки, якими зараз оснащені наші бригади, які виїжджають у 10-кілометрову зону. Є зони, де ми працюємо тільки у супроводі військових. Вони (росіяни — ред.) нас бачать, ми працюємо зі спецтехнікою, все це видно з дронів. На жаль, є приклади, коли намагаються вбити, нашкодити нашому персоналу.

Ми сподівалися, що розпізнавальні знаки на машинах, наші лейбли, утримають їх від нападу…Нічого подібного!”, – говорить голова правління АТ “Сумиобленерго” Борис Попов.

19 травня 2023 року під час виїзду в прикордонну зону для проведення робіт під ворожим обстрілом загинула бригада енергетиків Сумського РЕМ компанії “Сумиобленерго”. Росіяни вдарили безпілотником по автомобілю, в якому енергетики виїхали на ремонт пошкодженої повітряної лінії.

Загиблі працівники – електромонтери Сумської дільниці АТ «Сумиобленерго» Роман Лісовенко, Олександр Шпак, водій служби Геннадій Похилько удостоєні орденів «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

Їхній колега – електромонтер Олександр Сокольник підірвався на міні, так само виїхавши на ліквідацію пошкоджень. Удостоєний ордена «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

Юрій Охріменко загинув на фронті, виконуючи бойове завдання.

Щодня ризикуючи життям, вони готові виконувати свої професійні обов’язки: відновлювати зруйновані ворогом електромережі, щоб нести людям світло – це ключові мотиватори для енергетиків Сумщини.

Більше дивіться у новому випуску проєкту “Два роки війни” на телеканалі СТС та нашому YouTube-каналі.

Олена Мовчан,

телекомпанія СТС