«Ворог веде з нами інформаційну війну з перших днів незалежності України», – Лариса Якубенко

На цьому представниця Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Сумській області Лариса Якубенко акцентувала під час круглого столу в рамках проєкту «Експертна думка» на телеканалі СТС.

Безпосереднє сусідство і найдовший кордон із росією (у понад 560 км!) накладає значний відбиток на життя мешканців Сумщини. Держава-агресорка веде гібридну війну проти України з 1991 року. Від початку повномасштабного вторгнення під прицілом ворога і медійна інфраструктура.

«У 2022 році ворог обстріляв вежі в Білопіллі й Тростянці: вони вийшли з ладу і деякий час не працювали. Люди залишилися без теле- і радіомовлення. Загалом білопільська вежа піддавалася обстрілам уже п’ять разів з початку повномасштабного вторгнення», – розповіла Лариса Якубенко.

Найбільш серйозною за наслідками стала шахедна атака 14 березня цього року, коли одночасно ворог вдарив по чотирьох вежах Концерну РРТ на Сумщині (у Шостці, Білопіллі, Сумах і Тростянці), а також шести об’єктах у Харківській області.

«Ці атаки спрямовані на припинення українського мовлення, саме в цей час ворог посилює свої пропагандистські наративи, розповсюдження фейків, дезінформації на наших територіях», – наголосила представниця Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Сумській області.

Коли припиняється телерадіомовлення, люди шукають альтернативні джерела інформації. Зокрема, в умовах воєнного стану суттєво зросла популярність телеграм-каналів.

«76% українців споживають новини із соціальних мереж, основним ресурсом залишається телеграм. Він зручний, контент публікується швидко і стисло. Однак, результати дослідження естонського медіарегулятора свідчать, що на цій платформі розповсюджується найбільше дезінформації. Наприклад, значну кількість “вкидів” про події в Бучі поширювали саме через телеграм-канали. Головна ж проблема – їхня анонімність», – зазначила Лариса Якубенко.

За словами пані Лариси, Україна проводить ґрунтовну роботу в напрямку забезпечення нашої інформаційної стабільності та протидії ворожому мовленню. Минулоріч на Сумщині збудували додаткові вежі, на підставі дозволів Нацради і Генштабу ЗСУ збільшили потужність шести передавачів. Окрім того, оперативно проводили конкурси на вільні радіочастоти в області або надавали тимчасові дозволи на мовлення.

Детальніше про те, як Сумщина воює в медіапросторі, та як протидіяти дезінформаційним атакам ворога – у свіжому випуску проєкту “Експертна думка” на СТС і нашому ютуб-каналі.