Воїн з Глухова врятував картини відомого українського художника з опаленого Часового Яру

Нині у Часовому Яру дуже гаряче. На переконання військових експертів, місто має шанси повторити долю Бахмута й Авдіївки, якщо не зміниться ситуація із постачанням зброї та боєприпасів.

Глухівчанин, який нині воює на передовій, розповідає, що Часів Яр майже повністю зруйнований: випалені цілі райони, знищені будівлі, абсолютно пусті вулиці. Тут панує моторушна порожнеча. Деякі моменти нагадують фільми про апокаліпсис, але це те, чим зараз живе Часів Яр.

Там майже не залишилося людей. Значна частина мешканців евакуювалася, але є ті, хто досі не хоче залишати свої домівки. Щоденні вибухи змушують жителів залишатись у підвалах по кілька діб. На все місто працює лише один магазин, загарбники обстрілюють житлові будинки. Цьому дуже важко протистояти, але наші бійці тримаються та демонструють сталеву витримку.

Військовий з Глухова (його ім’я з причин безпеки не називаємо), який служить впритул до лінії фронту,  врятував три картини з опаленого війною містечка. Вони написані маслом і лишилися неушкодженими: уціліли від запальних снарядів та не згоріли в пожежі.

Він виніс полотна з-під обстрілів зі зруйнованої майстерні. Зазвичай з позицій навіть свої речі вивезти – ще той “квест”. Але залишити просто неба такі надбання мистецької спадщини він не зміг.

Помешкання, в якому воїн знайшов картини, вірогідно належало художнику Олександру Македонському.  Олександр Михайлович є Членом Національної Спілки Художників України. Брав участь у виставках різного рівня: міських, республіканських, зарубіжних. Були і персональні в Донецьку та Бахмуті. 

Він володіє талантом братися за незручні соціальні теми та відтворювати їх у вигляді картин, що продирають до кістки.

«Я знаю такі техніки, яким ніякий інститут не навчить! А головний секрет – малювати потрібно не рукою, а душею», – зазначав митець в інтерв’ю одному з місцевих видань. 

Дивом врятовані портрети і пейзаж глухівчанин передав поштою очільниці волотерської організації “Допомога – м.Глухів”.

Ірина Баранова дбайливо зберігає витвори мистецтва, сподіваючись на зворотній зв’язок з Олександром Македонським, щоби у майбутньому передати автору його роботи:

“Першочерговий крок зроблено – я знайшла Олександра в соцмережах. Поступово ми знайдемо шляхи повернення картини у власність. Дякуємо нашому захиснику за відважний вчинок!”, – наголосила Ірина.

Підбірка фото від глухівчанина з міста Часів Яр – як воно виглядає наразі:

hlukhiv.info