В Україні працює проєкт «Брама», націлений на боротьбу з ворожими фейками та задля більшої обізнаності в кібербезпеці

Детальніше про цю ініціативу розповів Артем Бухтіаров, старший інспектор з особливих доручень відділу протидії кіберзлочинам Сумщини Департаменту кіберполіції НПУ у проєкті «Експертна думка» на телеканалі СТС.

З початком повномасштабного вторгнення кіберполіція моніторить інформпростір, активно протидіє ворожим фейкам, пропаганді та блокує їх. А також надає альтернативні та правильні джерела інформації.

«Кіберполіція та Центр протидії інформації має перелік офіційних сторінок державних органів і тих ресурсів, де викладається достовірна інформація. Вони є у відкритому доступі на наших сайтах. Тобто той чи інший фейк можна порівняти з інформацією, опублікованою на цих ресурсах. Зрозуміло, що там ніякої дезінформації бути взагалі не може», – додав Артем Бухтіаров.

Ще одним інструментом боротьби з ворожими фейками є платформа «Брама». Одна з цілей проєкту – підвищення інформаційної грамотності серед населення.

«Наприклад, це може бути у форматі такого собі фактчекінгу, коли підписники відповідають на питання вікторини і мають розрізнити правдиву інформацію від фейку. Як показували результати, лише 8% людей могли правильно відрізнити», – розповів старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам Сумщини.

Також на платформі «Брама» підписники можуть повідомити про фейкові новини або антиукраїнську інформацію, яка розміщена в соцмережах чи на сайтах.

«Коли адміністратори перевірять, чи дійсно інформація має, наприклад, ворожі наративи, тоді її публікують у каналі, де підписники мають надсилати скарги. Чим більше скарг – тим більша вірогідність того, що джерело заблокують. Завдяки небайдужим людям ми отримали більше 150 тисяч посилань на ресурси. І вже 28 тисяч ворожих ресурсів вдалося заблокувати», – зазначив Артем Бухтіаров.

Детальніше про те, як Сумщина воює в медіапросторі, та як протидіяти дезінформаційним атакам ворога – у свіжому випуску проєкту “Експертна думка” на СТС і нашому ютуб-каналі.