Національному природному парку “Деснянсько-Старогутський” на Сумщині виповнилося 25 років

23 лютого 25 років тому Указом Президента України був створений Національний природний парк «Деснянсько-Старогутський» з метою збереження, відтворення та раціонального використання ландшафтів східної частини Українського Полісся з типовими та унікальними природними комплексами, що мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, освітнє, рекреаційне та оздоровче значення.

Природний парк розташований на крайній півночі України у Середино-Будській громаді Шосткинського району. Його площа – 16 214,36 га. З цих земель 7271,86 га надано парку у постійне користування, в тому числі земель лісового фонду – 7232,2 га.

Рішенням 21 сесії Міжнародної координаційної ради з Програми ЮНЕСКО “Людина і біосфера” (МАБ) 26 травня 2009 р. створено біосферний резерват “Деснянський”. Його ядром є національний природний парк “Деснянсько-Старогутський”.

За особливостями природних комплексів і ландшафтних рис на території Деснянсько-Старогутського НПП можна виділити дві частини: Старогутську та Придеснянську. Старогутська частина – це цілісний лісовий масив, який є південною частиною відомих Брянських лісів і репрезентує природу сходу Українського Полісся. Придеснянська частина займає долину Десни і складається з 8-ми окремих ділянок.

Парк розподілений на кілька зон: заповідна, регульованої рекреації, господарська, стаціонарної рекреації. Зокрема зона регульованої рекреації виділена для відпочинку населення, відвідування парку туристами. До війни тут велася екологопросвітня робота, дозволялася господарська діяльність з дотриманням як загальних правил екологічної безпеки, так і спеціальних вимог, встановлених охоронним режимом. Ця функціональна зона у парку є найбільшою (7820,76 га).

Головний офіс НПП “Деснянсько-Старогутський” розташовувся у Середина-Буді. Наразі він частково зруйнований окупантами. Через постійні обстріли міста адміністрація парку перевела офіс та співробітників до Шостки, а саме на базу ЕкоЦентру С. Корнієнка.

shostka.info