Закликав знищити наше місто: у Сумах заочно судитимуть російського пропагандиста

Сумською обласною прокуратурою затверджено та 9 квітня 2024 року направлено до суду обвинувальний акт стосовно відомого російського політика-пропагандиста Сергія Міхєєва за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 110 КК України).

Про це повідомляє пресслужба обласної прокуратури.

Слідством встановлено, що з початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну відомий російський політик, теле- та радіоведучий, пропагандист, член центральної ради рф в ефірі федеральних каналів систематично переконував глядачів у законності дій керівництва рф та висловлював заклики до вчинення умисних дій з метою зміни меж території України.

Пропагандист стверджував, що територія України історично належить росії, «это общая русская земля», більш того, обвинувачений вважає, «…кто сильнее, тот и будет решать, какая территория украинская, а какая российская…».

Також він публічно закликав командування окупаційних військ рф здійснити масовані удари по Сумах.

Міхєєв також “пропонував” продовжувати регулярні повітряні удари по прикордонним населеним пунктам України до їх повного знищення.

Мовно-лінгвістична експертиза підтвердила, що у висловлюваннях російського пропагандиста містяться заклики до зміни меж території і державного кордону України.
Оскільки пропагандист переховується від правосуддя на території рф, рішенням суду надано дозвіл на здійснення стосовно нього спеціального досудове розслідування. Також йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою та оголошено в розшук.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні завершено слідчими Управління Служби безпеки України в Сумській області під процесуальним керівництвом прокуратури.

Слідчі Служби безпеки України завершили досудове розслідування та скерували до суду обвинувальний акт стосовно російського пропагандиста Сергія Міхєєва.

Міхєєву інкримінують посягання на територіальну цілісність та недоторканність України (ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України).

Нагадаємо: в жовтні 2023 року СБУ оголосила Міхєєва у розшук після його публічних закликів до командування окупаційних військ РФ здійснити масовані удари по Сумах.

Міхєєв також “пропонував” продовжувати регулярні повітряні удари по прикордонним населеним пунктам України до їх повного знищення.

Пропагандист виправдовував та підтримував захоплення українських територій.

Судовий розгляд відбуватиметься заочно, адже Міхєєв переховується від правосуддя на території РФ.

Йому загрожує до 10 років позбавлення волі.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Сумській області за процесуального керівництва обласної прокуратури, повідомили в СБУ.