На Сумщині з початку повномасштабного вторгнення викрили 60 ворожих пропагандистів, які підтримували збройну агресію рф

Про це розповіла Олеся Рапута, речниця СБУ у Сумській області, під час круглого столу в рамках проєкту “Експертна думка” на телеканалі СТС.

Кіберфахівці служби безпеки постійно моніторять та оперативно блокують можливі інформаційно-психологічні атаки країни-агресора. За словами Рапути, після 24 лютого 2022 року СБУ заблокувала сотні ботоферм з аудиторією понад 3 мільйони фейкових акаунтів.

«Через такі ботоферми ворог розганяє свої наративи, намагається розхитувати ситуацію в країні, а також посіяти паніку серед населення. Водночас СБУ відбила майже 10 000 кібератак. І, що важливо, більшість з них – ще на початковій стадії. Тобто, коли вони ще тільки генерувались. Ці кібератаки мали різну мету: розвідувальну, деструктивну, психологічного впливу або ж комплексну», – зазначила речниця СБУ у Сумській області.

Також з початку повномасштабного вторгнення слідчі СБУ на Сумщині повідомили про підозру 60 ворожим пропагандистам, які поширювали в соцмережах ворожі наративи та антиукраїнський контент. Частину зрадників та коригувальників ворог залучав до співпраці через заборонені в Україні соцмережі.

«Сьогодні кожен має усвідомити, що мета будь-якої інформаційно-психологічної операції – вплинути на емоції людини, тобто зачепити за живе. Тож я наголошую на тому, що необхідно мислити критично, не піддаватись емоціям, ставитись до інформації уважно і відповідально. Користуйтесь перевіреними джерелами інформації і звертайте увагу на заголовки, бо зараз дуже популярні тенденції, коли зміст новини абсолютно не відповідає назві», – додала Олеся Рапута.

Детальніше про те, як Сумщина воює в медіапросторі, та як протидіяти дезінформаційним атакам ворога – у свіжому випуску проєкту “Експертна думка” на СТС і нашому ютуб-каналі.