На Сумщині попри воєнні дії торік зібрали рекордний врожай картоплі

Незважаючи на війну, близькість до кордону з рф та постійні обстріли, Зноб-Новгородська громада на Сумщині за підтримки Програми U-LEAD створила комунальний заклад «Аграрна сервісна служба». Ця служба не лише забезпечила продукцію для незахищених верств населення, а й допомогла зібрати рекордний врожай картоплі.

Про це повідомила U-LEAD на своєму офіційному сайті.

Начальник відділу фінансів, економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Зноб-Новгородської селищної ради Леонід Сотніков повідомив, що головне призначення служби – допомога мешканцям з обробкою землі, самозабезпечення місцевих жителів продуктами харчування, мінімізація наслідків війни.

«Ми створили службу, завдячуючи міжнародним партнерам, проаналізували потреби населення, визначили тих, кому необхідна підтримка від громади. Під час посівного періоду мешканці громади отримували консультації від експерта-агронома служби, одержували посівний матеріал, їм обробляли землю – працював новенький мінітрактор. Ми стартували з вирощення картоплі. Із запланованих та необхідних 10 тонн зібрали близько 30 тонн. Безкоштовну допомогу в обробці землі та врожаю від громади отримали понад 60 домогосподарств», – розповів Леонід Сотніков.

Створення Аграрної служби є продовженням роботи громади з U-LEAD над реалізацією розробленої спільно з експертами U-LEAD «Програми продовольчої безпеки на 2022–2023 роки на території Зноб-Новгородської селищної ради. Сума підтримки в рамках створення комунального підприємства сягнула понад 1,4 млн грн. Проєктом було передбачено закупівлю необхідної техніки для обробки землі – мінітрактора з реверсною системою руху та навісним обладнанням, надання агрономічних консультацій мешканцям і створення бази даних домогосподарств, які отримали послуги з обробки землі.

Реалізовували ідею створення служби ГС «Органічна Україна. Північ» та КП громади – «Зноба-Благоустрій» за підтримки Програми U-LEAD.

Наразі місцева влада обговорює з громадою, як використати надлишки. Серед варіантів – виготовлення субліматів для слабозахищених верств населення та ЗСУ.

За словами керівниці Регіонального офісу U-LEAD в Сумській області Марини Лобової, у складних умовах війни Зноб-Новгородська громада демонструє свою стійкість і силу, реалізовуючи план щодо зміцнення продовольчої безпеки в регіоні:

«Ми бачимо результати першого року роботи Аграрної служби, створеної за нашої підтримки. Стартовий рік роботи був результативним та продемонстрував громаді, що у процесі забезпечення продовольчої безпеки є декілька етапів: від вивчення потреб населення, пошуку фінансування, вирощування продукції до використання надлишків».

За її словами, продовольча безпека є важливою не тільки з погляду забезпечення населення продукцією у певних надзвичайних ситуаціях, а й тому, що це також стимулює економічні процеси.

Нагадаємо: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами: Німеччиною, Польщею, Данією та Словенією – для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян і розширює можливості громад. «U-LEAD з Європою» ставить собі за мету у 2024 році допомогти громадам напрацювати 25 якісних проєктів із розвитку, які будуть профінансовані в рамках програми.

mind.ua