Повітряні тривоги, парти в укриттях і віра в майбутнє: як долають воєнні виклики у ліцеї “Просперітас”

З першого дня повномасштабного російського вторгнення для прикордонної Сумщини постало надважливе питання: як працювати школам під час повітряних тривог і обстрілів? Що зробити, щоб школа була безпечною для дитини, і наші діти навчались і розвивались?

Школа воєнного часу – у проєкті «Два роки війни» на телеканалі СТС, і сьогодні розповідаємо, як живе та діє в умовах повномасштабного вторгнення ліцей “Просперітас”.

Увечері 23 лютого я достатньо пізно виходила з роботи, і зустріла нашу випускницю, яка їхала з південної частини України. Вона сказала що це щось моторошне, багато техніки. Щось буде… На початку 5-ї години ранку почались вибухи…”, – ділиться спогадами про той страшний для всіх українців ранок 24 лютого 2022 року директорка ліцею “Просперітас” Олена Бритова.

Порожні вулиці, тривога, перші відео у соцмережах про колони ворожої техніки по всьому прикордонню, і єдина думка: треба діяти! Щоб знайти в собі внутрішню опору і здолати тривогу невідомості – а що далі?

Я не знаю, хто як, але я була розгублена до нестями, у мене було відчуття, що я не розумію, що відбувається, не можу повірити в усе це, прийняти, опанувати цю ситуацію… Ми пакували харчі в морозильну камеру. Тоді ж іще везлись о 6.00 продукти для харчування дітей, як завжди. Кухарі вийшли на роботу. І ми пакували, морозили, відварювали… І потім все це передали нашим хлопцям, які боронили наше місто, – теробороні”, – розповідає Олена Бритова.

Повітряні тривоги, авіанальоти, бомби на сумські будинки. Руйнування, загибель людей: у ті дні ліцей “Просперітас” став прихистком для багатьох сумчан.

У нас в укритті були люди, ночували, сім’ями жили три тижні. У нас воно було зроблене ще за кілька років до повномасштабного вторгнення – там були класи Захисту Вітчизни, праці, малювання. Добре, що ми це зробили, це дуже стало в нагоді”, – говорить Олена Валентинівна.

Понад місяць – аж до початку квітня 2022 року, Суми були у російському оточенні, але ще в березні у педагогічному колективі ліцею «Просперітас» вирішили, що не можна втрачати час дітей, і потрібно повертатись до навчання. Хоча б дистанційного. Це було непросто з багатьох причин, але в “Просперітас” із цим впорались.

Головне тоді для вчителів, дітей і батьків було – хоча б через екран комп’ютера відчути, що, якими б не були відстані, ліцей – одна родина. І в найтяжчий час війни – всі разом.

Ввели так звані «ранкові зустрічі», коли перед кожним уроком ми декілька хвилин мали про щось поговорити. Обмінювались фото і відео, тому що один за одним дуже скучали”, – згадує директорка закладу.

Вже у травні 2022 року у шкільній родині «Просперітас» спільно ухвалили сміливе рішення і зробили наступний, дуже важливий для всіх у ліцеї крок, розповідає Олена Бритова:

Діти початкової школи і дитсадочка почали приходити до навчального закладу. Це був неймовірний виклик для всіх нас, ми самі не вірили, що ми можемо це зробити. Але ті сльози радості, коли ми зустрічали дітей, – ми були однією великою родиною… “

Більше дивіться у новому випуску проєкту “Два роки війни” на телеканалі СТС.

Олена Мовчан,
телекомпанія СТС