“росія через своїх агентів 30 років просувала у США та Європі хибні наративи про Україну”, – Андріана Костенко

На превеликий жаль, ця машина продукування російських фейків і наративів є надзвичайно потужною. З цим потрібно боротися, переконана Андріана Костенко, докторка політичних наук, професорка, керівниця Центру соціальних досліджень СумДУ.

Про це вона говорила у програмі “Експертна думка” на телеканалі СТС.

Упродовж 30 років Незалежності України росія проштовхувала у західне суспільство свої геополітичні задачі і цілі, наприклад, поширюючи наратив про те, що Західна і Східна Україна — це “різні України”, що ми голосуємо за різних політиків, у нас різні цінності, що Україна є розколотою по Дніпру тощо. І зараз ворог активно використовує цю ідею для виправдання агресії”, – говорить Андріана Костенко.

Фахівці Центру соціальних досліджень СумДУ намагаються цьому потоку брехні протиставити об’єктивну інформацію про нашу країну: так, минулоріч підготували аналітичний звіт “Війна наративів: Образ України в медіа”. Ця публікація покликана сприяти формуванню у політиків, журналістів та експертної спільноти глибшого розуміння наративів, які упродовж останніх десятиліть формували образ України у західних, російських та українських ЗМІ.

Звіт опублікований українською та англійською мовами, і ми зараз дуже активно його просуваємо, за допомогою партнерів знайомимо з ним конгресменів США, які ухвалюють рішення про надання допомоги Україні”, – говорить пані Андріана.

На думку професорки Костенко, потоку російської брехні ми маємо протиставляти виключно правду. Люди завжди відчувають, коли ними маніпулюють, і втрачають довіру до таких медіа.

Я вдячна нашим місцевим журналістам які доносять правду про те, що відбувається в гарячих точках Сумщини. Вони їдуть туди, ризикуючи своїм життям, і показують гуманітарну кризу, проблеми, які є у людей. Завдяки їм ми дізнаємося, в яких умовах зараз перебувають наші військові на Сумщині. Потрібно підтримувати такі місцеві ініціативи”, – переконана експертка.

Детальніше про те, як Сумщина воює в медіапросторі, та як протидіяти дезінформаційним атакам ворога – у свіжому випуску проєкту “Експертна думка” на СТС і нашому ютуб-каналі.