Смачно, як удома: у Дубов’язівській громаді продовжують виготовляти сухі набори харчування

Починаючи із листопада 2022 року, у Дубов’язівській громаді не припиняється активна благодійна діяльність, спрямована на допомогу українським військовим.

Як повідомили Дубов’язівській селищній раді, поштовхом до волонтерської діяльності стало отримання першого дегідратора харчових продуктів, наданого в рамках ініціативи «Сади Перемоги» від проєкту SURGe, що дало змогу виготовляти сухі борщі та супи, які не потрібно довго варити. У лютому 2024 року отримали ще один дегідратор, оскільки запити на сухі набори харчування значно зросли.

Виготовлення сухих борщів та супів, каш, пюре здійснюється щодня, без вихідних. Загалом, за тиждень виходить близько 100 пакетів сухих наборів по 5 порцій.

Для пакування використовуються спеціальні пакети, які герметично пакуються за допомогою вакууматора. Вага одного такого пакета із сухою стравою — близько 200 грамів. Пакет містить надрукований склад продуктів та спосіб приготування страви. Зберігатися він може до пів року, при цьому важливим є щільність та цілісність пакунка.

До волонтерської  діяльності долучилися небайдужі дівчата-односельці: почали збирати кошти для закупівлі всього необхідного, приносити овочі, мед, горіхи, картон, баночки для свічок, тканину для пошиття білизни (у тому числі і адаптивної), приносити вже натерті або сушені овочі. Крім сушених овочів, для приготування сухих наборів  використовуються такі спеції, як кріп, петрушка, сушений часник, лавровий лист, паприка, овочева приправа із сіллю. В кожен пакетик борщу додається  стік з томатною пастою.

«Завдяки спільним зусиллям  вдалося урізноманітнити сухі набори харчування, які для польових умов та добового забезпечення їжею підходять ідеально. Наразі виготовляються борщі, супи (вермішелевий, гречаний, гороховий), каші («8 злаків», гречана) та пюре картопляне.

Всі, хто звертається по допомогу, обов’язково отримують  її. Це може бути забезпечення захисників всім необхідним (їжа, свічки, білизна, серветки, грілки, сітки тощо) та будь-яка інша посильна допомога заради спільної перемоги», -зазначили в громаді.

konotop.in.ua