“Я такої темряви ніколи в житті не бачив…”: як енергетики Сумщини працюють в умовах війни

У новому випуску проєкту “Два роки війни” на телеканалі СТС розповідаємо про працівників АТ “Сумиобленерго” – людей, завдяки мужності й професіоналізму яких міста і села Сумщини не залишилися зануреними у темряву, як того хотів ворог.

З першого ж дня повномасштабного російського вторгнення російські військові обстрілювали українські міста, спрямовуючи прицільні удари по критичній інфраструктурі України.

Прикордонна Сумщина з 24 лютого і до початку квітня 2022 року була частково окупованою. І з перших днів вторгнення ворог атакував енергетичні об’єкти області літаками й ракетними ударами.

Одночасно у проміжок кілька хвилин були розбиті ключові підстанції в області, і майже вся область потухла, одномоментно. Я такої темряви ніколи не бачив у житті. Як вони горіли, бачило все місто, тому що було темно”, – згадує Борис Попов, голова правління АТ “Сумиобленерго”.

Щоб дати мешканцям області світло, енергетики працювали 10 страшних і неймовірно напружених годин.

Були розбиті підстанції, нанесені удари, але вже о 3.15 ночі ми всі їх «заживили»… Виробничо-технічний персонал весь лишився на місцях, водії – вони також члени бригад. Всі працювали, у мене взагалі було враження (сміється — ред.), що працюємо тільки ми”, – розповідає Борис Попов.

Але й сьогодні територія Сумської області залишається зоною бойових дій. Щоденні запуски керованих авіабомб і шахедів, ракетні атаки, артилерійський та мінометний вогонь, бойові диверсійні групи – ворог робить усе можливе, аби завдати якнайбільше руйнувань.

У цих обставинах усе прикордоння Сумщини залишається небезпечною зоною бойових дій з усіма наслідками: розбиті обстрілами села, зруйнована соціальна й промислова інфраструктура, до якої й надалі належить як першочергова ціль росіян енергетична система Сумської області.

За словами керівника АТ “Сумиобленерго”, загальна площа небезпечної “сірої зони”, де доводиться працювати енергетикам, становить понад 5 тисяч квадратних кілометрів.

Все, що росія не може захопити і втримати, вона знищує. А людей, що не скорились, – залякує. Саме тому в жовтні 2022 року ворог розпочав енергетичний терор. Цілив ракетами по енергетичних об’єктах, щоб занурити Україну в темряву. І вже 2 роки обстрілює села нашого прикордоння та розбиває електромережі.

І все це доводиться ладнати нашим енергетикам — у буквальному сенсі під прицілами ворожих військ.

Ми бачимо над нами дрони, ми чуємо, як їхня техніка їздить по кордону. Дрони можуть висіти – ми приїжджаємо, починаємо працювати, прилітає дрон і висить, поки ми не поїдемо.

Потрапляли ми й безпосередньо під обстріл. Були під обстрілом “Градів” у Писарівці, довелось тікати. Були в с. Володимирівка під мінометним обстрілом”, – розповідає Сергій Дегтярьов, майстер ІІ групи Хотінської експлуатаційної бригади філії “Сумський РЕМ” АТ “Сумиобленерго”.

На питання, що мотивує працювати у таких складних небезпечних умовах, чоловік відповідає просто:

Люди мотивують. На прикордонні дуже тяжкий час зараз для людей, а без світла – нікуди…”

Більше про роботу енергетиків Сумщини дивіться у новому випуску проєкту “Два роки війни” на телеканалі СТС та нашому YouTube-каналі.

Олена Мовчан,
телекомпанія СТС