“Інформаційна зброя ворога б’є по наших емоціях. Маємо навчитися протидіяти”, – Олексій Дрозденко

Ми маємо чітко розуміти: ця війна — гібридна, адже ворог застосовує для знищення України не лише танки, літаки й ракети, а й інформаційну зброю. Ворог створив цілу інформармію, але ми повинні й можемо їй протидіяти.

У цьому переконаний очільник Сумської МВА Олексій Дрозденко. Про це посадовець говорив під час круглого столу в рамках проєкту “Експертна думка” на телеканалі СТС.

Мета росіян в інформаційній війні — вразити нас на емоційному, психологічному рівні. І не варто недооцінювати ворога, який постійно видумує щось нове.

Щойно ми навчилися протистояти одним викликам, як з’являються інші. Є певний механізм перевірки інформації на достовірність, але чи всі громадяни знають його та користуються?”, – говорить Олексій Дрозденко.

На жаль, частіше трапляється так, що той чи інший російський вкид “чіпляє” людину на емоційному рівні, і далі вона вже не аналізує.

Посадовець радить не піддаватися емоціям і шукати інформацію лише у перевірених достовірних офіційних джерелах. А ще — постійно підвищувати рівень своєї медіаграмотності та відточувати навички критичного мислення. Проблема маніпулювання свідомістю людей, на жаль, не нова, і ці методи доволі успішно застосовує ворог. Але протистояти цьому можна і треба. Боротися завжди легше, коли розумієш, в чому суть. Для більш чіткого розуміння Олексій Дрозденко радить подивитися документальні фільми, створені українськими авторами, про методи зомбування, які застосовують російські пропагандисти, – “Обыкновенные зомби. Как работает ложь” (російською) та “Зомбі-2. Промиті мізки” (українською).

У Сумській громаді також велику увагу приділяють цьому напрямку роботи з людьми. Є певні напрацювання, що розроблені та реалізуються спільно з кіберполіцією. Вони постійно оновлюються, осучаснюються і, що найголовніше, – доводять свою ефективність.

Детальніше про те, як Сумщина воює в медіапросторі, та як протидіяти дезінформаційним атакам ворога – у свіжому випуску проєкту “Експертна думка” на СТС і нашому ютуб-каналі.