Сумщину відвідав високий гість зі Швеції

Надзвичайний та Уповноважений Посол Королівства Швеції Мартін Оберг і начальник Сумської обласної військової адміністрації Володимир Артюх взяли участь у відкритті оновленого пам’ятного знаку на честь 315-ї річниці перебування під час Великої Північної війни у 1708 році у Ромнах Гетьмана України Івана Мазепи та його воєнно-політичного союзника – короля Швеції Карла XII.

«Історично засвідчено, що у 1708 році дві величні постаті – Король Швеції та Гетьман України – в цьому місці об’єднали свої зусилля для боротьби з московією, для того, щоб Україна була вільною, – зазначив Володимир Артюх. – Події більше ніж трьохсотрічної давнини для нас є актуальними і сьогодні. Ми продовжуємо боротися з росіянами за нашу незалежність. Ми маємо, як і тоді, козацький дух, патріотичний настрій, бажання перемогти ворога».

Начальник Сумської ОВА подякував Уряду та народу Королівства Швеції за підтримку України сьогодні у війні з росією.

«Я впевнений, що завдяки допомозі наших міжнародних партнерів Україна переможе ворога», – підкреслив очільник Сумщини.

Надзвичайний та Уповноважений Посол Королівства Швеції Мартін Оберг висловив сподівання, що спільні зусилля України та міжнародних партнерів приведе нашу державу до миру.

«Швеція завжди стоїть на боці України. Слава Україні», – додав Мартін Оберг.

Варто зазначити, що Сумську область та Королівство Швеції пов’язують дружні стосунки, започатковані ще в 2018 році, які щороку до теперішнього часу підтримуються дружніми зустрічами та візитами Надзвичайних та Повноважних Послів Швеції в Україні до Сумщини.

Наразі у Сумській області реалізуються 3 проєкти, що фінансуються Урядом Швеції: проєкт «Забезпечення доброго врядування завдяки участі громадськості та підвищенню якості надання послуг і захисту довкілля на сході України»; проєкт PROSTO: Підтримка доступності послуг України; програма SI Baltic Sea Neighbourhood Programme, муніципалітет міста Енчепінг, Швеція.